Kunst in de Klas

Ellen van Putten volgde de opleiding BIK – Beroepskunstenaar in de klas – aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij bedenkt kunstprojecten voor de basisschool, maar ook het voortgezet onderwijs. Inmiddels heeft Ellen al een aantal avontuurlijke kunstprojecten op haar naam staan. Hieronder vindt u een paar van deze opdrachten op de basisschool en middelbare school.

Voor kunst in de klas, ook in tijden van lockdown en quarantaine, heeft Ellen een kunstproject bedacht voor de basisschool: doorgeef-kunst of brievenbus-kunst.
Een leporello of harmonicaboekje is erg leuk om in de klas door te geven aan klasgenoten of via de brievenbus. Zo ontstaat er een leuke verbinding tussen de leerkracht en de klasgenoten onderling.

Dikke Verhalen
Kunstproject “Mysterie Muur” met een “detective onderzoek naar een gestolen standbeeld”. De lessen bestaan uit drie onderdelen: reconstructie standbeeld, plattegrond rondom de school en compositietekening van de verdachte. Inclusief plaats delict met bewijsmarkeerders en een krantenbericht. Dit project is gerealiseerd op basisschool De Anjelier in Beverwijk (2020).
Kunstproject “Het Blauwe Uur” voor onder-, midden- en bovenbouw met thema vervoer. De onderbouw maakte een tekening over een vliegtuig in de lucht, de middenbouw maakte met blauwe ecoline een voertuig uit een vlek en de bovenbouw tekende met pen de ruimte. Alles werd opgehangen in Het Kleinste Museum. Blauw licht en een blauw plafond zorgde voor de juiste sfeer. Dit project werd uitgevoerd op basisschool De Plataan in Velsen Noord (2019).
Kunstproject “Schoonheid vs Lelijkheid” met leerlingen van VWO4 Kennemer College (2019). Opdrachten: teken gezamenlijk grote vellen vol met gekke koppen; maak linosnedes van monden en ogen; zoek materialen voor 3D objecten en combineer met linoprints; bedenk projectnaam en collectiefnaam en verzorg de presentatie.
Houtskoolportretten met leerlingen van VMBO3 bij Parkvilla in Alphen aan den Rijn (2018). Opdracht: Teken je duistere kant en je opgewekte kant in één portret.
Kunstproject “Het is Faced” met leerlingen van VWO4 Kennemer College in Beverwijk (2018). Thema Schoonheid vs Lelijkheid, opdracht: maak een paar zelfportretten in zwart-wit met houtskool, linosnede en oost-indische inkt; bedenk een naam voor het project en het collectief; verzorg de presentatie. Het project mocht meedoen aan een internationale groepsexpositie met zelfportretten in Kunstsalon Daelenbroeck in Limburg.
Kunstproject “Plastic Soep” met leerlingen van basisschool De Vrijheit in Wijk aan Zee (2018). De opdracht was om zeedieren voor de toekomst te bewaren in, jawel, plastic bakjes. De zeedieren zijn gemaakt met linosnedes en het geheel werd tentoongesteld in een visnet.


En … wij doen niet alleen schoolprojecten maar ook gave workshops op het gebied van natuur en milieu, op evenementen en in cultuurhuizen. Zie daarvoor onze website Art To Take met de allerleukste workshops.