Out of the Box

De Harlinger kunstenaars Ellen van Putten en Erik Sok tekenen en schilderen live op een 5m lang papier. Out of the Box. Weer en wind trotserend portretteren zij dwarsdenkers. Mensen die over grenzen durven, kunnen en moeten gaan. Mensen die grenseloos dapper zijn. Zij die tegen geweld en dictatuur zijn, maar ook mensen die zich inzetten voor een ander – een hoger doel, een buurman, een naaste of zomaar iemand.

Zij creëren de portretten op locatie het Schelpenpad, wat zij deels omdopen tot Schelmenpad. Kom kijken en support deze actie. Gaat uw portret er ook tussen staan?

Maar eerst, wat ging daar aan vooraf? Erik en Ellen zijn altijd al bezig geweest met portretten en zelfportretten. Hieronder een aantal projecten die op zichzelf staan maar uiteindelijk leidden tot Out of the Box.

Selfish

De Grote Meesters en de Selfish

Selfish in Werkplaats12

Een zelfportret is een portret dat een kunstenaar (portretschilders) van zichzelf maakt of in dit geval maakte. Om dit te bereiken werd traditioneel voor een spiegel geposeerd. Met het vervagen van de grenzen tussen de kunstdisciplines, kan dat bijvoorbeeld ook een camera van een mobieltje zijn.

Zelfportretten kunnen drie doelen hebben. Ten eerste het slechts afbeelden van de kunstenaar, bijvoorbeeld als statussymbool voor een mecenas, ten tweede het afbeelden van de kunstenaar in een groter tafereel, figurerend als commentaar of grap, ten derde het psychologisch benaderen van de eigen persoon. Deze drie mogelijkheden komen naargelang de tijd en smaak in andere verhoudingen voor.

Een selfie is een gefotografeerd zelfportret, doorgaans gemaakt met een smartphone of webcam, vaak met de bedoeling de foto te uploaden naar een sociaalnetwerksite. Een van de typische kenmerken van een selfie is dat als hij gemaakt is met een smartphone of digitale camera, op de foto vaak te zien is dat de persoon die is afgebeeld de camera vasthoudt. Het gebruik is met name populair bij jongeren, die ze veelvuldig gebruiken als avatar.

Ik zelf heb het woord ‘Selfish’ gebruikt en komt uit het Engels-Egoïsme is voor jezelf of voor je eigen voordeel, plezier of welzijn, ongeacht anderen te manifesten, afbeelden. Wel is waar met een knipoog naar hen die mij voor gingen. Zij waar ik best wel bewondering voor heb. Gelijktijdig wilde ik deze ‘Grote Meesters’ ontdekken, hun stijl, techniek… hun beschouwingen en ‘staan’ in de wereld. Waar worstelde zij mee?

De teksten die ik op de werken schreef zijn ‘belevingen, ontmoetingen’ van hoe ik naar deze kunstenaars kijk, na het lezen van teksten van diverse Kunstgeschiedenis onderzoekers. De rest van de teksten komt min of meer van Wikipedia de originele afbeeldingen van internet.

Gemaakt in 2007 en uiteindelijk gebundeld: juli 2023
Het gehele project is nu te zien in Werkplaats12 te Harlingen.

Blauwdruk

Ellen van Putten maakte in 2007 Blauwdruk profielen van de mensen om haar heen: familie, vrienden en collega’s. Dit is in een ruïneschuur geëxposeerd en daarna op het Kunstfestival Woerdstock in Woerden. Nu zitten deze portretjes gevangen in Het Blauwe Uur, een installatie die Ellen maakte van oude schilderijen.

Portrettengalerij

Met zo’n 20 kunstenaars maakten Erik en Ellen 10-minuten portretten. Met de andere hand, blind of als een one-liner. Deze portretten zijn gemaakt van en met de kunstenaars en werden verzameld voor een expositie in Het Kleinste Museum. Hieronder een impressie:

Portrettengalerij impressie Out of the Box
Portrettengalerij 10 minutenportretten

Zwartkijkers

Vlak na het begin van de zoveelste oorlog tussen Israël en de Palestijnen begon Ellen van Putten met de serie Zwartkijken. Verdrietig en boos om deze verschrikkelijke gebeurtenissen nam Ellen het houtskool en grafiet ter hand en maakte in een half uur zelfportretten. Ook twee van Erik.

Famous Wall of Visitors

The Famous Wall of Visitors groeit langzaam maar gestaag in de entree van Stichting Creator | Werkplaats12. Jij kunt je als bezoeker laten vereeuwigen op 10×10 formaat. Daarvoor zal je even plaats moeten nemen in de vintage tandartsstoel voor een foto. Later word je door Erik en/of Ellen geschilderd in een losse toets en kom je tussen andere bezoekers op de Famous Wall of Visitors. Laat je tanden zien, grrrr!

Out of the Box

In aanloop naar het evenement Kunst Achter Dijken met het thema Grenzeloos hebben Erik en Ellen hard gewerkt aan een kokerserie waarbij zij hun eigen ego opzij hebben moeten zetten om tot resultaten te komen. Deze serie zal zeker een vervolg hebben op toekomstige evenementen!