Mea Vulva

Mea Vulva / Mooi Kut is de naam van de groeps-expositie die vanaf 2009 door Nederland, België en Duitsland heeft gereisd. In 2012 kwam er een einde aan met de slotexpositie in de Blokhuispoort in Leeuwarden.

Deze expositie ‘onderzoekt’ de houding en visie in de maatschappij ten aanzien van de vrouwelijke geslachtsdelen. De sfeer rondom de vrouwelijke geslachtsdelen en bijbehorende seksualiteit moet om een of andere reden geheimzinnig blijven; dat is best aardig, ware het niet dat het een soort geheimzinnigheid is die negatief uitpakt.

Mea Vulva - Mooi Kut

Inhoudelijk richten de deelnemende kunstenaars zich op verschillende aspecten.

De nieuwste trend dat vrouwen hun schaamlippen laten corrigeren. Het gaat hierbij soms om meisjes van nog geen 15 jaar. Is de oorzaak hiervoor te vinden in de vele sexreclames, porno-blaadjes en films? Drijft onzekerheid de meisjes naar de plastische chirurg, zich niet bewust van hun eigenheid en uniciteit?

Ernstiger is het echter nog wanneer er niet naar de scalpel gegrepen wordt om er ‘iets mooiers’ van te maken, maar om de vagina te verminken, zoals het in een aantal culturen nog steeds gebruikelijk is. Ondanks het verbod op meisjesbesnijdenissen (in Nederland), vinden ze nog steeds plaats (ook in of vanuit Nederland).

De vagina (is: de vrouw) als gebruiksvoorwerp: te koop of te huur. Is prostitutie wel zo normaal als we elkaar willen doen geloven? En, vrouwenhandel: is dat niet gewoon: kuttenhandel?

Ode aan de vagina. Naast het aan de orde stellen van deze misstanden, wil de expositie ook (en vooral) een ode aan de vulva zijn. De geslachtsdelen van de vrouw, in haar natuurlijke schoonheid, zonder plastisch chirurgische ingrepen, zonder verminkingen, zonder misbruik en zonder taboes. Want, is het niet zo dat juist taboes dergelijke misstanden in de hand werken en de normale omgang ermee in de weg staan?

Dat is dood zonde!

De aftrap van de expositiereeks vond plaats de 18e januari 2009, aan de Lage der A te Groningen, in de locatie van Kunstreizigers.

Mea Vulva, aan media aandacht geen gebrek!

9 april 2012
Blokhuispoort Leeuwarden op youtube
Blokhuispoort Leeuwarden op youtube

6 maart 2011
Alkmaar op youtube

13 november 2009
Amsterdam op Youtube

28 mei 2009
De opening Deurne op YouTube.
Interview op Radio 1.

26 mei 2009
Artikel over de expo Deurne op Weekend.be.
Artikel over de expo Deurne op DeMorgen.be.
Artikel over de expo Deurne op Nieuwsblad.be.
Artikel over de expo Deurne op GoedGevoel.be.

10 mei 2009
Naar de uitzending van BNN, Spuiten en Slikken.
Waalwijk op youtube

24 februari 2009
RTV Drenthe over Mea Vulva in Emmen
Emmen op youtube

10 februari 2009
Artikel van Wim Boevink op Trouw.nl.

7 februari 2009
NOS headlines / Meisjesbesnijdenissen.

27 januari 2009
Het interview van RTV Utrecht met Sasja Bork

22 januari 2009
Ber Stekelenburg live bij Radio 538

21 januari 2009\
Ook het AD geeft acte de presence
De Weekkrant.nl plaatste een bericht.

19 januari 2009
Voor en na de opening gonsde het al door het Noorden. inmiddels ook in de rest van Nederland. Mea Vulva / Mooi Kut houdt de gemoederen goed bezig en de schrijvende, pratende en beeldende pers pakt De Ode aan de Vagina goed op:
Artikel in Opzij
TV Noord opende een topic
Ook Spits besteedt aandacht aan de expo
Interview met Jan, Ber en Tjarda
Uitzending TV Noord op YouTube
Baukje Schaafsma, DJ van OogRadio besteedde in haar programma Radio Goo Goo op 19 januari 2008 een uur lang aandacht aan de expo Mea Vulva – Mooi Kut. Diverse interviews en live gedichten van Delia Bremer en Ria Westerhuis.

14 januari 2009
Artikel uit Het Streekblad door Arjan Brondijk.

Zoek op Google “Mea Vulva” en zie de diverse krantenartikelen en andere links die betrekking hebben op deze bijzondere reizende expositie.

Enkele columns en locaties

De Kutkrant

Na 8 exposities en even zoveel manifestaties bestond de behoefte om de werken en bijkomende informatie te bundelen. De Kutkrant was daarvan het logische gevolg. 12 pagina’s informatie over de kunstwerken, de visies en de drijfveren van in totaal méér dan 50 kunstenaars uit Nederland en België. Aangevuld met een aantal interviews en verhalen van terzake kundigen.
De Kutkrant is te koop voor slechts 10 euro ( + verzendkosten) via info@stichtingcreator.com.
Een collectors item!

De Kutkrant