Objecten en installaties

De objecten en installaties die zijn gemaakt door Erik Sok en Ellen van Putten, vanaf het begin dat Stichting Creator bestaat. Onmogelijk om alles te laten zien en te benoemen, maar hieronder vind je een greep uit de kunst objecten en kleinere kunstprojecten.

Pompeblêd

Een samenstelling van 36 schilderijen door Erik Sok. Is onder andere horizontaal geëxposeerd in het gemeentehuis van Heemskerk met duizend badeendjes als lijst eromheen. Nu hangt het trots in Werkplaats12, het voelt toch een beetje als thuiskomen hier in Friesland.

Bent u ook zo geMAKkelijk?

Het schapenproject is vervaardigd door het Goed Mis Collectief: Maria en Thijs van der Veer, Erik Sok, Ellen van Putten en een aantal kinderen. “Bent u ook zo geMAKkelijk?” De soundscape die hierbij hoort is gemaakt door Ferrie=differentieel. De schapenspreuken op tegel zijn te zien in Werkplaats12 op het toilet. Op de KunstCuyp wonnen zij de Prix d’Albert wegens de meest bijzondere kraam.

Amsterbannertje

Hoe maak je in Amsterdam duidelijk dat er een bijzondere expositie te zien is? Met een Amsterbannertje natuurlijk!

Amsterbannertje

Murmelmachine

Murmelmachine is een geluidsobject waarbij de lettertjes omhoog springen. De letter K zorgt voor een hoop onrust. Erik K K Sok K K heeft er een handje van. K K K!

De Murmelmachine is een tekst brakend platform, de twee tegenpolen reageren op de toegeworpen letters die de combinaties vormen waarop gereageerd wordt, in een alsmaar herhalende woordenschat, waar zelden een letter van is begrepen.

SoundScape die erbij hoort is gemaakt door ferrie=differentieel, zijn vrouw Marieke sprak de zorgvuldig gekozen woorden van Erik:

Koos koos kilo’s, kaf & koren. Korrels kraken knetterend uit hun korst, knarsend koken zij tot kitsch. Kissebissen wie koosjer is. Kippen klabakken klagelijk over kwaliteit. De kinkel klunst als een klojo, klungelt kort aan knop & kneep. Kernachtig is de kwestie, krijtwit maar krachtig komt Klaas krom kijken, kiest klaarblijkelijk koel. Een komeet-konijn koerst kompasloos kruiselings lukraak langs de klankkast, klapt koppig kolderiek tegen de keet. Kwellend kweent Koen over zijn kwetsuur. Kjelt kwast kotsend kak & keutel uit de krib. Knot & kriek krijgen kleur van kabel-kaas. Kalvijn-kalk kruimelt uit kaders. Kaart & kaars kachelen kaal kamerbreed. Kalkoen-kammen kankeren ketterend in de ketel. Keurig knutselt Karin kralen & kurk kunstig al kwebbelend tot ketting. Klasse kweekt klakkeloos kinderen kwijt. Kwik kwetsbaar krijst kristallen kreukels. Koud kookt Kok een kluif in ’t koffiekop, kiepert het krampachtig in een karaf. Met knikkende knieën koopt Kobie een knoop in de klok. De kogel ketst knallend op kniesoor. Kopieën knorren kwistig keer op keer kordaat. Kom kunst… kom.

Tempo Art

Een kunststroming met de snelheid van de snelweg, dat is Tempo Art. Zo is het er en zo is het weer weg.

Facebak

De vluchtige wereld van de media, Facebook profielen samengevat in oude letterbakken. Een project door Ellen van Putten

Project Pandora

Het kunstproject Pandora’s Box en de Zeven Hoofdzonden is bedacht en gemaakt door Ellen van Putten. Een grote kist vol met kleine kartonnen doosjes waarin iets zit. Niemand weet wat en niemand gaat kijken, want rampspoed zal je deel worden. In onderstaand filmpje zie je hoe snel die doosjes gevuld worden. De Zeven Hoofdzonden zijn anonieme figuren die een zware last dragen, namelijk de zonden van degenen die biechten in de biechthoek:

Superbia (hoogmoed – hovaardigheid – ijdelheid – trots)
Avaritia (hebzucht – gierigheid)
Luxuria (onkuisheid – lust – wellust)
Invidia (nijd – jaloezie – afgunst)
Gula (onmatigheid – gulzigheid – vraatzucht)
Ira (woede – toorn – wraak – gramschap)
Acedia (gemakzucht – traagheid – luiheid – vadsigheid)

Worst Merry Go Round

Vervallen en in kennelijke staat is de draaimolen tot rust gekomen. Piepend en knarsend maakt hij nog een laatste ronde. De vijf-potige opbouw vol komedianten en zijn trotse zetels die geknakt en gelouterd de hansworsten omhoog proberen te houden, geven een clownesk beeld. Alleen de dienbladen met worst lijken nog vers en geven de bezoeker een geurend salut.

Een Dagje Gestrand

Een oude Suzuki in stijl ge-Jackson-Pollocked, ook de binnenkant. De familie en hond wachten geduldig op de ANWB.

Share a Chair

Honderd stoelen van Facebookvrienden en collega kunstenaars van Ellen van Putten. In BIC-pen getekend. Deel je stoel, dat geeft een goed gevoel.

Bright City Patch

Het forensisch team van Erik Sok onderzoekt het licht dat tussen de stoeptegels omhoog komt tijdens Amsterdam Light Festival 2015. Eén van de onderzoekers is ziek, die zit in een huiskamer in de Plantage Etalage. Begin 2024 stond dit onderzoeksteam in de Kijkdoos XXL tijdens het Filmfestival in Harlingen. Zij onderzochten Waddenschatjes.

Niets Fabriek

Een machine die de kleren van de keizer maakt, door Erik Sok. Heeft op vele plekken gestaan, nu in de entree van Werkplaats12 te Harlingen.

Erectievergadering

Een illuster gezelschap, man o man, wat kunnen die lui slap lullen. Deze vreemde vogels stonden op het Comedy Festival in Utrecht. Nu te zien in Werkplaats12 te Harlingen. Een creatie van Erik Sok.

Metal Wind

In deze installatie van Erik Sok kun je volop grind chillen. Een fijne plek op het Taribush Kuna Festival, maar ook op Veldwerk in de Wormer.

Circle of Life

Dit object van Erik Sok laat je duizelen. Push the button en zie: de oneindigheid in herhaling … Te zien in Werkplaats12 te Harlingen.

Lucifarce

Neergestort op het dak van een boerderij, je gelooft je ogen niet. Erik Sok laat het weer gebeuren. Deze lichtbrenger is te zien geweest op de Kunstschouw op Schouwen Duiveland en op Kunstenlandschap in Lonneker. Nu in Werkplaats12.

Divan Diva

De vrouw versmolten met haar divan, door Erik Sok. Staat nu in Werkplaats12 te Harlingen.

Hark Schep

Is dit van de tuinier? Is het kunst of kan het weg? Is het een object? Landart? Natuurlijk een installatie van Erik Sok. Hark Schep heeft op de KunstKijk op Goeree Overflakkee menig mens doen verbazen. Wat een wiskundige theorie al niet kan veroorzaken …

Wijzen uit het Noorden

Wat de hek, een object van Erik Sok. Stond met het Wijngaardcollectief in de Wijngaardtuin te Haarlem.