Vrijheidsbeelden

Voor het Amsterdam Light Festival in 2016 maakte Erik Sok drie vrijheidsbeelden: “Freedom as a Valuable Friend”. Op drie drijvende pontons stonden ze tot hun middel in de Herengracht in Amsterdam. Deze beelden staan nu langs het spoor van Harlingen – Leeuwarden, op de grens van bebouwing en land.

Dat vrijheid de meest waardevolle vriend is, zullen wellicht weinig mensen tegenspreken. Opvallend aan deze beelden is dat ze geen toorts, maar een zogeheten cornucopia – een Hoorn des Overvloeds – vasthouden. Wat het precieze verband is tussen de hoorn, symbool van voorspoed en het Vrijheidsbeeld blijft een mysterie. Wat we wél weten is dat er volgens Erik Sok best eens nagedacht mag worden over de verbintenis tussen vriendschap en vrijheid.

Het vervoer van de vrijheidsbeelden

Best wel een dingetje hoor, het vervoer vanaf de fabriek naar de werkplaats naar de opbouw in Amsterdam. Het vervoer in Amsterdam deed Ellen, want Erik moest bouwen.

Prachtig hoe Freedom as a Valuable Friend licht brengt in de Amsterdamse grachten!

Op naar Harlingen

De beelden hebben later ook bij het Casino in de gracht gestaan. Daarna gingen ze naar de opslag van Amsterdam Light Festival. Na enkele jaren kreeg Erik ze zelf in bezit en bij de verhuizing naar Harlingen hebben de beelden hun eindbestemming gekregen langs het spoor.