Schilderijen

Inleven in …

Erik Sok maakte enkele schilderijen naar aanleiding van grote meesters zoals Dali, Hopper en Picasso. Hij dook als het ware in de techniek die de kunstenaar hanteerde. Enkele werken:

De Parade

Erik Sok maakte een serie fotobewerkingen welke gemaakt zijn op en tijdens de Parade in Amsterdam. Zijn schip lag destijds tegenover de ingang, dat bezorgde hem en zijn buren vrije passe-partouts zodat ze dagelijks over de Parade konden dwalen. De foto’s die Erik daar maakte zijn de basis voor een grote serie waar ook collage-, stempel- en schildertechnieken bij zijn gebruikt. Een kleine greep:

Zeven

Zeven kunstenaars maakten samen zeven schilderijen. De kunstenaar die het schilderij voltooide behield dat werk. Onderstaand schilderij is door Erik voltooid.

Touch Art

Door mijn niet te stuiten drang om erachter te komen waarom ik juist een bepaalde kleur gebruik, ben ik steeds meer traditionele methoden gaan uitschakelen, aldus Erik Sok. Met mijn linkerhand “touch” ik het model die ik niet zie, tegelijkertijd schilder ik met mijn rechterhad de kleuren die ik ervaar. Ieder heeft zijn specifieke kleur, die zijn gevoel, emotie, karakter en uitstraling blootlegt. Door de aanraking ontstaat er een interactie tussen het model en mij, wat resulteert in een kleurrijk landschap. Karakter en genen komen aan de oppervlakte. Zo ontstaan de gevoelsportretten.

Voor “Sterren op het Doek” van TV Max schilderde ik Ron Brandsteder in touch art techniek, zie blauwe inzet, een doekje van 20x20cm. Maar het format welke bedacht is door de TV producenten bepaalde dat dat niet mocht, zodat ik ter plekke de combinatie abstract en realistisch bedacht. Ik nam het resultaat van de touch over op een groter doek en schilderde Brandsteder er realistisch achter. Brandsteder verbaaste zich over het resultaat van de verborgen gebreken, waarheden die in het schilderij ontstonden. Met dit doek hoop ik toch een beetje dat abstractie wat minder vervreemdend zou kunnen zijn.

Droomreizigers

Droomreizigers, een schilderij gemaakt door Ellen van Putten, verbeeld het gevoel van in slaap vallen en wakker schieten, alsof je in een achtbaan zit. Een dubbelportret van Erik en Ellen. Gemaakt voor expositie Droomreis, nu te zien in de entree van Werkplaats12. Ellen legt zich alleen nog toe op tekenen met houtskool. Haar oude schilderijen zijn vrijwel allemaal tot Het Blauw Uur omgebouwd.

Droomreizigers door Ellen van Putten