De Bankjesparade

Erik Sok maakte in 2019 de Tractorbank, één van de bankjes binnen de Bankjesparade in Heemskerk.
Heemskerk telt zestien bijzonder vormgegeven bankjes. Ze verschillen qua materiaal, inspiratie en natuurlijk uitvoering, maar delen een ontwerp uit het hart én een functie die zowel artistiek als functioneel is. Samen vormen ze de Bankjesparade: een verzameling indrukwekkende kunstwerken waar je ook op kunt zitten.

Heemskerk heeft altijd een agrarische inslag gehad. Zo is bekend dat men zich in deze omgeving al sinds de Middeleeuwen bezighoudt met land- en tuinbouw. De Heemskerkers van weleer verbouwden bijvoorbeeld aardbeien die naar verluidt per ezel naar de plaatselijke markt werden gebracht. Sommigen beweren dat Heemskerkers hier hun bijnaam ezels aan te danken hebben, maar dat is nooit bewezen.

De land- en tuinbouw is, met of zonder ezels, door de jaren heen ingrijpend gewijzigd, maar nooit verdwenen. Het is dan ook meer dan logisch dat de Bankjesparade knipoogt naar dit deel van de geschiedenis. Dat doet het met de Tractorbank.
Als je, om welke reden dan ook, altijd al wilde weten hoe het voelt om in een tractor te zitten, is dit je bestemming. De bank is namelijk gemaakt van echte tractorstoeltjes.

De drie zitjes hebben verschillende kleuren en dat is een bewuste keuze. Het groene en laagste zitje refereert naar zaadjes die nog moeten ontspruiten. Het middelste stoeltje is geel en staat voor het ontkiemen. Het rode en meest hoge zitje symboliseert de bloei en is daarom rood. Het trio staat daarbij in een groepje bij elkaar, als een bos bloemen.

Plaats: Aan de Anthonie Verherentstraat, tegenover de Sint-Laurentiuskerk.