Dok 5

Dok 5 - cultuurhub aan de Willemskade

Dok 5 – cultuur-hub aan de Willemskade

Dok 5 is een cultuur-hub in de prachtige monumentale Willemshaven, waar wij, kunstenaars van Harlingen Art en Werkplaats12 een plek hebben. Container nr. 3 in Dok 5 gaan we gebruiken om ons eigen werk, maar ook om werk van een gast-artiest aan een groter publiek te laten zien. Wie zijn wij?
Wij zijn Elly Lagendijk en Wouter Koster van Harlingen Art en Erik Sok en Ellen van Putten van Werkplaats12.

Dok 5 met Wouter Koster

We hebben alle vier een behoorlijk verschillend “palet”, en werken in totaal uiteenlopende kunst-disciplines, en kunnen daarom aan een groot publiek de brede diversiteit van de beeldende kunst laten zien, zowel in techniek als in uitdrukkingsvermogen, en als vertellers van maatschappelijke issues.

Tijdens exposities merken we vaak dat bezoekers het erg prettig en leerzaam vinden de kunstenaars te ontmoeten, wat het begrip van de beeldende kunst weer versterkt. Dit kunnen we nog leuker maken als bezoekers ons aan het werk zien, bijvoorbeeld als we op de kade aan het tekenen of schilderen zijn.

We zien de container als een “hub”, een creatief en cultureel middelpunt voor kunst, cultuur, kunstenaars en kunst-minnenden. Kunst en Koffie aan de Willemskade in Harlingen!

Dok 5 met zeecontainers voor de culturele ondernemers.

Mienskip

Gast exposanten
Het uitnodigen van gast-exposanten willen we koppelen aan lezingen, waarbij de kunstenaar meer kan vertellen over het tentoongestelde werk, en dit hoeven natuurlijk niet alleen beeldend kunstenaars te zijn, maar ook vertellers, schrijvers, dichters, zangers etc.

Jonge ondernemers
We zouden graag een plek willen bieden aan jonge ondernemers, we denken bijvoorbeeld aan een koffiebrander, die ter plekke kan vertellen over zijn of haar passie voor het vak, en waarom er voor jongeren kansen zijn zich buiten de gebaande paden te ontwikkelen, een belangrijke boodschap voor jongeren uit Harlingen.

Verbinden
Verbindingen leggen zien we als een belangrijk doel naar de Harlinger gemeenschap toe.
Deze broedplaats willen we dan ook gebruiken voor diverse workshops, gericht op de jeugd. We vinden het belangrijk om kinderen een plek te geven om creatief bezig te zijn. Creativiteit ontwikkelen ondersteunt het uitdrukkingsvermogen, helpt kinderen beter te zien en te ervaren, het ontwikkelt de zintuigen, en versterkt het empathisch vermogen.

Dok 5 en de gestapelde containers

Ideeën en plannen

De volgende ideeën, evenementen en workshops hebben wij voor ogen:

Kunst & Koffie – in gesprek met bezoekers
1 x per maand een gastartiest op binnenplaats
Poetry Slam
Vliegers maken
Stempels maken en linoleumdruk
Gezamenlijk een lange tekening maken met houtskool en pastelkrijt
De Natuurbezitter
Kijkdozen maken
Het Kleinste Museum, waar werk van kinderen in komt te hangen.
Expo/markt met kunst onder de 100 euro
Fotografiecursus beter leren kijken en compositie maken
Schilder en aquarelleer cursussen
Dijksnuiters maken van wadvondsten
Oesterschelpen beschilderen
Maskers maken van wadvondsten
Een Uitmarkt met alle culturele ondernemers van Dok 5 en gast ondernemers

Haventerrein - toegang op eigen risico
Pas op: Ondersteboven Gevaar!

Harlingen heeft het in zich om zich te profileren als een stad waar het niet alleen gezellig winkelen is, maar ook waar je behalve de zilte lucht van het wad, kunst en cultuur kan opsnuiven, met Dok 5 als bruisend middelpunt!

Wij van Werkplaats 12 en Harlingen Art willen ons daar graag voor inzetten!